Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза първата годишнина от щурма на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза първата годишнина от щурма на
Коментари Харесай

Байдън отбеляза година от щурма на Капитолия с остра реч срещу Тръмп

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отбеляза първата годишнина от щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година, като произнесе тирада, фокусирана върху ``особената отговорност``, която бившият президент Доналд Тръмп носи за нападението, съобщи Си Ен Ен.

Преди една година поддръжници на Тръмп, които отказваха да признаят загубата му от Байдън, нахлуха в постройката на Конгреса във Вашингтон. Събитията от този ден доведоха до втория импийчмънт на Тръмп от Камарата на представителите. Бунтът сложи началото на най-голямото следствие в историята на ФБР. В размириците починаха петима души, най-малко 700 бяха задържани, а още стотици извършители към момента са на независимост. Комисия на Камарата на представителите продължава да проверява събитията, довели до нахлуването в постройката, като се счита, че Доналд Тръмп е нахъсал разярената навалица посредством обществените мрежи.

По време на речта си в ``Залата на статуите`` в постройката на Капитолия и без да загатва някогашния държавен глава поименно, Байдън подчерта отговорността, която Тръмп носи за нападението. ``За първи път в нашата история президент не просто губи избори, само че и се опита да предотврати мирното прекачване на властта, до момента в който обезумялата навалица нахлуваше в сградата``, сподели Байдън. ``Бившият президент на Съединени американски щати сътвори и популяризира мрежа от неистини по отношение на изборите през 2020 година Той направи това, тъй като цени властта пред правилото, защото собствените му ползи са по-важни от ползите на страната. Защото неговото засегнато его е по-важно от демокрацията и от конституцията. Той не може да одобри, че загуби, макар че това бе доказано от 93-ма сенатори, от неговия основен прокурор, от неговия вицепрезидент, от губернатори и държавни чиновници във всеки щат``, сподели Байдън.

Щурмът на Капитолия се случи единствено две седмици преди встъпването в служба на Байдън, хвърляйки сянка върху администрацията на новия президент, напомня Си Ен Ен. Въпреки множеството отхвърлени правосъдни каузи, наново броене на гласове и безчет развенчани изказвания за интрига, повече от 40% от американците не престават да се съмняват в легитимността на президентството на Байдън.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР